Digimaailma tutuksi: mikä on appi?

Mikä on appi

Niin, mikä on appi? Meillä jokaisella on sellainen tai useampiakin. Ja nyt ei puhuta appiukosta, niitä kun ei ole kaikilla eikä varsinkaan useampia. Nyt puhutaan apista, applikaatiosta, sovelluksesta. Koska maailma kutistuu netin ja digitalisaation myötä, meidän pitää mukautua sen tahdissa. Tämä voi olla hyvä tai huono asia, riippuu miten asiaa katsoo.

Joka tapauksessa älypuhelinten myötä keskuuteemme ovat tulleet applikaatiot eli sovellukset. Ensimmäisenä oman sovelluskauppansa App Storen ehti avaamaan Apple. Hieman myöhemmin Android seurasi perässä omalla Google Play -kaupallaan. Näiden kahden suuren lisäksi appeja voi latailla myös sovelluskaupoista, kuten Amazon App Storesta ja Baidu App Storesta. Markkinoilla siis liikkuu miljoonia erilaisia sovelluksia.

Miksi puhelimessa pitäisi olla appi?

Miksi appeja kannattaa ladata puhelimeensa? On helppo luetella appien hyviä puolia, kuten helppokäyttöisyys, nopeus ja käyttökokemus. Ennen kun tiedetiin mikä on appi, ja halusi lukea vaikkapa Iltalehteä tai Helsingin Sanomia, piti ensin mennä selaimen kautta kyseisen lehden verkkosivulle ja odottaa että se latautuu, jotta pääsi lukemaan sitä. Mutta tekstikin oli kovin pientä puhelimen ruudulla tihrusteltavaksi ja sitä piti suurentaa, jotta sai edes selvää siitä.

Sovelluksen myötä samaisen lehden saa auki suoraan yhtä kuvaketta painamalla ja koko lehden sisältö mukautuu ja skaalautuu erittäin mobiiliystävällisesti. Nyt ei enää tarvitse silmät sirrillään koittaa tihrustella tekstiä eikä käännellä puhelinta edestakaisin. Sovellusten ansiosta palvelut ovat helpommin ja nopeammin saatavilla ja niiden käyttäminen on todella vaivatonta.

Kuinka saada oma appi?

Kannattaa ensin miettiä miksi haluat hankkia sovelluksen? Tähtääkö sovelluksesi myyntiin vai pyritkö sen avulla tehostamaan yrityksesi sisäisiä prosesseja? Mikä on kaavailemasi sovelluksen funktio? Kun tiedät miksi haluat sovelluksen, sitä voidaan alkaa rakentamaan.

Sovelluksen valmistamiseen on olemassa eri vaihtoehtoja, kuten:

  • Kokoa oma tiimi sovelluskehitykseen. Mikäli yrityksessäsi on osaamista tai tunnet ihmisiä, jotka tuntevat sovelluskehitystä, voit koota tiimin kehittämään juuri sinun yrityksellesi sopivan sovelluksen. Mobiilikehittäjän lisäksi tarvitaan ainakin sovellusarkkitehti ja UI/UX-suunnittelija, sillä hallussa tulee olla App Storen ja Google Playn toiminnan ja vaatimusten osaaminen. 
  • Hanki eri osaset freelancereilta. Mikäli et saa omaa tiimiä kasaan, voit ostaa palvelun yhdeltä tai usealta eri freelancerilta. Huippua tietenkin olisi, jos löydät sellaisen supertyypin, joka hallitsee itse koodauksen, arkkitehtuurin ja käyttöliittymän suunnittelun. Muussa tapauksessa sinun pitää keräillä eri palaset eri osaajilta. 
  • Hanki eri osaset freelancereilta. Mikäli et saa omaa tiimiä kasaan, voit ostaa palvelun yhdeltä tai usealta eri freelancerilta. Huippua tietenkin olisi, jos löydät sellaisen supertyypin, joka hallitsee itse koodauksen, arkkitehtuurin ja käyttöliittymän suunnittelun. Muussa tapauksessa sinun pitää keräillä eri palaset eri osaajilta. 
  • Koodaa sovellus itse. Tämä ei tietenkään ihan joka tyypiltä onnistu, mutta mikäli sinulla on teknistä osaamista, on täysin mahdollista kehittää sovellus myös itse. On paljon alustoja, joille sovelluksen voi rakentaa, mutta alusta voi rajoittaa sovelluksen tekemistä eikä se ole täysin omiin tarpeisiin räätälöitävissä. 
  • Teetä sovellus ammattilaisella. Tämä on se kaikkein helpoin tapa saada itselle oma sovellus. 

Kannattaa siis miettiä, onko sinulla varmasti tarpeeksi osaamista ja ennen kaikkea aikaa. Mikäli teet päivisin muita töitä, haluatko kuluttaa kaikki iltasi koodin naputteluun? Löytyykö sinulta tarpeeksi osaamista sovelluksen julkaisuun? Lisäksi pitää huomioida, ettei riitä että sovellus on tehtynä, sitä tulee myös osata ylläpitää. 

Taipuuko ideasi sovellukseksi?

Ensimmäisenä tulee selvittää, voiko ideasi toimia sovelluksena. Vaikka ideasi olisi hyväkin, mobiilisovellus ei välttämättä ole paras toteutustapa. Voi olla, että ideasi on liian laaja tai se on mahdotonta toteuttaa sovelluksena. Ehkäpä mobiilisovellus ei olekaan se paras vaihtoehto, mutta ideasi toimisi web-sovelluksena. 

Monet deittisovellukset ovat myös alkaneet tarjota sovellusta selainversion rinnalle. Web-sovellus toimii selaimessa, mutta on mobiililaitteelle optimoitu sovellus, eikä sitä tarvitse ladata sovelluskaupasta. Ammattitaitoinen kehittäjä osaa kertoa sinulle, mikä olisi yrityksellesi paras vaihtoehto. 

Mitä hyötyä sovelluksesta on yritykselle?

Sovellus voi auttaa yritystä monellakin tavalla, kuten:

  • Buustaa myyntiä ja markkinointia. Sovelluksen ansiosta ostaminen voi olla asiakkaalle helpompaa, se voi vahvistaa brändiä ja parantaa asiakasviestintää. 
  • Tehostaa sisäisiä prosesseja. Sovellus voi olla vain yrityksen sisäisessä käytössä, jolloin se parantaa raportointia, pienentää kustannuksia ja tehostaa prosesseja. 
  • Toimii johtamisen tukena. Sovelluksen avulla on mahdollista saada liiketoimintaan parempaa näkyvyyttä, kerryttää sekä hyödyntää big dataa ja parantaa sisäistä viestintää. 

Jaa tämä artikkeli:

Suosittuja artikkeleita:

Mainostajille
Sivustollamme teemme mielellämme yhteistyötä teemaan liittyen muun muassa brändien, alan yritysten, verkkokauppojen sekä blogien kanssa.

Mainostajille ja yhteistyökumppaneille meillä ei ole kiinteitä hintoja, vaan keskustelemme hinnoista aina tapauskohtaisesti, niin että lopputulos on varmasti molemmille osapuolille kannattava.

Jos haluat avata keskustelun mahdollisesta yhteistyöstä, niin jätä meille viestiä.